Uzavření manželství

Uzavřít manželství na území České republiky lze formou občanského nebo církevního sňatku. Manželství se uzavírá svobodným a úplným souhlasným prohlášením muže a ženy, kteří spolu chtějí uzavřít manželství (snoubenců) o tom, že spolu vstupují do manželství formou občanského nebo církevního sňatku.


Prohlášení se činí veřejně a slavnostním způsobem v přítomnosti dvou svědků. Církevní sňatek může být uzavřen po předložení osvědčení vydaného příslušným matričním úřadem, od jehož vydání neuplynulo více než šest měsíců, o tom, že splnili všechny požadavky zákona pro uzavření platného manželství. Za vydání osvědčení, že snoubenci splnili všechny požadavky pro uzavření církevního sňatku se vybírá správní poplatek 500,- Kč.

Obřadní den

Manželství se uzavírá na místě určeném pro konání slavnostních obřadů – obřadní síň budovy Úřadu městyse Měřín, Náměstí 106.
Rada městyse stanovila dny pro uzavření manželství každý pátek a sobotu v době od 9.00 do 14.00 hodin.
Matriční úřad může povolit na základě žádosti snoubenců uzavření manželství na kterémkoli vhodném místě ve svém správním obvodu, kdy se vybírá správní poplatek 3.000,- Kč. V případě, kdy snoubenci žádají o uzavření sňatku mimo dobu stanovenou radou městyse a na jiném vhodném místě současně, se správní poplatky nesčítají.

Ke stažení:

docxŽádost o uzavření manželství mimo místo, mimo dobu stanovenou radou obce

Jaké doklady je nutné předložit:

  • platný průkaz totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas, průkaz o povolení k pobytu pro cizince)
  • rodný list nebo u cizinců rovnocenný doklad o narození, ze kterého musí být zřejmé zejména místo a datum narození, jméno a příjmení a údaje o rodičích
  • doklad o státním občanství (lze prokázat občanským průkazem nebo cestovním pasem)
  • výpis údajů z informačního systému evidence obyvatel o místě trvalého pobytu a osobním stavu (lze prokázat občanským průkazem), u cizinců potvrzení o osobním stavu a pobytu, je-li cizím státem vydáváno
  • doklad o zániku předchozího manželství (pravomocný rozsudek o rozvodu, úmrtní list)
  • jde-li o osobu nezletilou starší 16 let – rozhodnutí soudu o povolení uzavřít manželství, opatřené doložkou právní moci
  • jde-li o osobu stiženou duševní poruchou – rozhodnutí soudu o povolení uzavřít manželství, opatřené doložkou právní moci
  • jde-li o cizince – výše uvedené doklady +
    • vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství, které nesmí být k datu uzavření manželství starší 6 měsíců (povolení domovského státu, že jejich občan může uzavřít manželství v České republice, pokud domovský stát takový doklad nevydává, předloží cizinec potvrzení o této skutečnosti)
    • potvrzení o oprávněnosti pobytu na území České republiky, které nesmí být starší 7 pracovních dnů; potvrzení o oprávněnosti pobytu nemusí předkládat občan Evropské unie, občan jiného smluvního státu Dohody o Evropském hospodářském prostoru (Island, Lichtenštejnsko) a Švýcarska
    • předkládané listiny vydané orgány cizího státu musí být opatřeny předepsanými ověřeními, pokud mezinárodní smlouva nestanoví jinak a úředně přeloženy do českého jazyka (tlumočníkem jmenovaným ministrem spravedlnosti nebo předsedou krajského soudu);

Seznam tlumočníků www.justice.cz

Pokud snoubenec, popř. snoubenci nemluví nebo nerozumí česky, nebo snoubenec, popř. snoubenci jsou neslyšící nebo němí, je nutná při prohlášení o uzavření manželství přítomnost tlumočníka. Účast tlumočníka zajišťuje jeden ze snoubenců na vlastní náklady. Bez přítomnosti tlumočníka nelze prohlášení o uzavření manželství učinit.

 

Doklady potřebné k vystavení vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství v cizině

Vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství v cizině nebo s cizincem vydá matriční úřad (správní odbor) podle místa trvalého pobytu na jeho žádost. Nutné předložit:

  • občanský průkaz nebo cestovní pas, popř. výpis z evidence obyvatel o místu trvalého pobytu, o osobním stavu
  • rodný list
  • pravomocný rozsudek o rozvodu manželství
  • úmrtní list manžela/manželky

Vydání vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství v cizině nebo s cizincem podléhá správnímu poplatku 500,- Kč.

Pro použití v nesmluvním státě je nutno opatřit doklad předepsaným ověřením.

Uzavření církevního sňatku

Prohlášení o uzavření manželství lze učinit před příslušným orgánem církve, a to před osobou pověřenou oprávněnou církví nebo náboženskou společností. K uzavření církevního sňatku je nutné osvědčení o splnění všech požadavků pro uzavření platného manželství. Bez tohoto „osvědčení" nelze církevní sňatek uzavřít, manželství by nevzniklo. Osvědčení k církevnímu sňatku vydá matriční úřad, v jehož správním obvodu bude manželství uzavřeno a má platnost 6 měsíců ode dne vydání.
K žádosti o vydání osvědčení se předkládají stejné doklady jako při uzavření manželství. Správní poplatek za vydání osvědčení k církevnímu sňatku 500,- Kč.

Správní poplatky

  • vydání povolení uzavřít manželství mimo stanovenou dobu nebo mimo úředně určenou místnost 3000,- Kč
  • uzavření manželství mezi snoubenci, z nichž pouze jeden má trvalý pobyt na území ČR 3000,- Kč
  • uzavření manželství mezi snoubenci, nemají-li trvalý pobyt na území ČR 5000,- Kč
  • vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství 500,- Kč