Změna jména a příjmení

Jméno, popřípadě jména, nebo příjmení lze změnit fyzické osobě pouze na základě její žádosti, případně žádosti jejích zákonných zástupců.
Změna příjmení se povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod.


Změna jména se nepovolí, žádá-li fyzická osoba mužského pohlaví o změnu na jméno ženské, nebo naopak, žádá-li o změnu jména na jméno neexistující, zkomolené, nebo na jméno, které má žijící sourozenec společných rodičů.
Vzniknou-li pochybnosti o správné pravopisné podobě jména, je žadatel povinen předložit doklad vydaný znalcem.
Fyzické osobě, která není občanem, lze povolit změnu jména nebo příjmení, jen má-li povolen trvalý pobyt podle zvláštních právních předpisů.
Žadatel je povinen předložit odůvodněnou žádost, platný doklad totožnosti, rodný list, popřípadě oddací list, pravomocný rozsudek o rozvodu manželství, jde-li o osoby ovdovělé, úmrtní list a dále souhlas fyzické osoby starší 12 let, jde-li o změnu jejího jména, popřípadě jmen a příjmení.

Žádost o povolení změny jména či příjmení obsahuje:

  • Jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodné příjmení, datum a místo narození, případně datum a místo uzavření manželství či partnerství žadatele
  • Rodné číslo
  • Místo trvalého pobytu žadatele, popřípadě nezletilého dítěte
  • Jméno, popřípadě jména, nebo příjmení, které si žadatel zvolil
  • Jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodné příjmení, datum a místo narození manžela, popřípadě nezletilých dětí, vztahuje-li se změna jména, nebo příjmení i na tyto fyzické osoby
  • Údaj o státním občanství žadatele, nebo nezletilého dítěte
  • Odůvodnění

Změna jména nebo příjmení se nepovolí, jestliže by změna byla v rozporu s potřebami a zájmy nezletilého.
Jde-li o povolení změny jména nebo příjmení nezletilého dítěte, musí být dále přiložen písemný souhlas druhého rodiče, nebo pravomocné rozhodnutí soudu nahrazující tento souhlas a doklad o státním občanství ČR.
Žádost projednává matriční úřad příslušný podle místa trvalého pobytu.
V případě změny příjmení hanlivého, výstředního, směšného, zkomoleného se hradí poplatek 200,- Kč, v případě cizojazyčného nebo na dřívější příjmení se platí správní poplatek 300,- Kč. Za změnu jména nebo příjmení v ostatních případech se hradí správní poplatek 3.000,- Kč.

Ke stažení:

docxŽádost o změnu jména – příjmení
docxŽádost o změnu jména příjmení pro nezletilé dítě
docxSouhlas o otce se změnou jména příjmení svého nezletilého dítěte
docxSouhlas nezletilého dítěte staršího 15-ti let se změnou jména – příjmení